Ramazan Ayında Beslenme
- Uzm. Dyt. Lalenur BALCI
- 10 Mar
- 1 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 24 Nis

Ramazan ayında, diğer 11 aya nazaran 1 ya da 2 ana öğün olarak beslenme düzeni geçilmektedir. Bu durum değişikliği, yedikten sonra hemen uyumak ya da uyku düzen bozukluğu; kişilerin yetersiz ve dengesiz besin alımına sebep olmaktadır.
Ramazan ayını kilo almadan, dengeli ve sağlıklı geçirebilmek için; en doğru beslenme şekli 2 ana öğün olmasıdır. Sahurda kahvaltı içerikli ve kesinlikle protein içeren besinlerin öncelikli tercih edilmesi, iftarda da daha çok sıvı ve hafif yiyecekler ya da doğru pişirme yöntemleriyle yapılmış ölçülü yemek seçimleriyle iftarı yapmamız gerekiyor.
Bu ayda kabızlık yaşayan kişiler genelde sayıca fazla oluyor. Bu durumu azaltmak için de
İftarda ve sahurda bol su tüketimi,
Gün içinde hareket etmek,
İftara 1 bardak su veya hurma ile başlamak rahatlık sağlayacaktır.
Ramazan ayının en önemli tüketim yapılan besini ramazan pidesi ölçülü tüketilir ve her akşam da karbonhidrat grubu yenilmezse hiçbir sakıncası bulunmamaktadır. Çünkü 100 g ekmek ya da 100 g ramazan pidesi arasında kalori açısından baktığımızda kayda değer bir fark bulunmamaktadır. Ramazanın farklılığını hissetmek için ramazan pidesi tüketimi kişilere iyi gelebilir.
Kısaca ramazan ayında : 2 ana öğün yapıp , dengeli ve çeşitli besin tüketimi seçimleriyle; sahurda kahvaltı ve protein içerikli, iftarda da hafif ve ölçülü önceye göre daha az besin tüketimi yaparak kilo almadan ramazan ayını geçirebiliriz. Hareket ve doğru su tüketimini de unutmadan süreci sağlıklı ve hafiflemiş şekilde tamamlayabiliriz.
Ramazan hepimize, sağlık ve huzur getirsin.
Hayırlı ramazanlar
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Uzm . Dyt. Lalenur BALCI
Comments